کپسول قهوه چیست؟

کپسول قهوه چیست؟
کپسول قهوه در میان علاقهمندان قهوه که به دنبال راهی سریع و آسان برای لذت بردن از یک فنجان قهوه با کیفیت هستند، محصول محبوبی است. در واقع کپسول قهوه یا قهوه کپسولی مقداری از قهوه لازم برای درست نمودن یک فنجان قهوه است که از قبل درون یک کپسول بستهبندی شده و برای مصرف باید آن را درون دستگاهی که قابلیت استفاده از آن کپسول را دارد، قرار داد. شرکتهای گوناگون تولیدکننده کپسول قهوه ممکن است دستگاه متفاوتی را برای کپسولهای قهوه خود طراحی کنند که کپسولهای سایر برندها با آنها سازگار نباشد. این کار برای حفظ بازار و جلوگیری از نفوذ رقبا انجام میشود.
اولین کپسول قهوه در دهه 1980 میلادی توسط شرکت نستله (Nestle) و با نام برند نسپرسو (Nespersso) معرفی شد. این محصول به سرعت محبوب شد و برندهای دیگر تولیدکننده قهوه نظیر Keuri، Lavazza و Illy نیز محصولات مشابهی را عرضه کردند. از سال ۲۰۰۶ شرکت نستله با همکاری جرج کلونی، هنرپیشه مشهور کمپین تبلیغاتی بزرگی را آغاز کرد که به شناختهتر شدن کپسول قهوه نسپرسو بسیار کمک نمود و میلیونها نفر شروع به استفاده از کپسولهای قهوه کردند.
مزایای کپسول قهوه
امروزه کپسول قهوه در تنوع بسیار وسیعی از انواع برندها، طعمها و ترکیبها در دسترس میلیونها مشتاق قهوه در سراسر جهان قرار گرفته است. برخی از دلایل محبوبیت و مزیت این مدل قهوه، به شرح زیر است:
۱. راحتی استفاده
دلیل اصلی همهگیری کپسول قهوه راحتی آن است. برخلاف روشهای سنتی دمآوری قهوه، که مقداری زمان بر هستند و برای داشتن یک قهوه مناسب باید میزان قهوه و آب را با دقت اندازهگیری کرد، دمآوری قهوه با استفاده از کپسول قهوه کمترین دردسر را دارد. کافی است که کپسول را درون دستگاه قهوهساز مخصوص کپسول قرار دهید و دکمه را فشار دهید تا ظرف چند ثانیه یک قهوه اسپرسو عالی برایتان محیا شود.
۲. طعم و مزهٔ ثابت
کی دیگر از مزایای کپسول قهوه طعم و مزه آن است. از آنجایی که میزان قهوه و ترکیبات درون هر کپسول از قبل با دقت اندازهگیری شده و درون کپسول قرارداده شدهاند، میتوانید مطمئن باشید که در هر بار دمآوری قهوه همواره طعم و مزه یکسانی خواهید داشت. این ویژگی برای افرادی که نسبت به یک طعم و ترکیب خاص از قهوه حساس هستند بسیار مناسب است. آنها میتوانند مطمئن باشند کپسول قهوه موردعلاقهشان همیشه به طور دقیق ترکیب یکسانی از عربیکا و روبوستا دارد. همچنین اگر کپسول حاوی چیزهای دیگری مانند طعمدهندهها هم باشد، آنها نیز طبق فرمول همیشه به شکل یکسانی در همه کپسولها وجود دارند.
۳. تازگی
از آنجایی که جنس کپسولها از آلومینیوم و پلاستیک است، هیچ هوا یا رطوبتی به ترکیب قهوه درون کپسول نمیرسد در نتیجه پودر قهوه درون آن همیشه تازگی و کیفیت خود را حفظ میکند.
۴. تنوع گسترده
امروزه کپسولهای قهوه با فرمولها و ترکییبات گوناگون توسط برندهای مختلف عرضه میشوند. این تنوع گسترده اجازه میدهد تا مشتریان بدون آنکه درگیر جزییات شوند بتوانند از انواع قهوه با بهترین طعم لذت ببرند. کپسولهای قهوه گوناگون میتوانند نسبتهای مختلفی از انواع دانهای قهوه عربیکا و روبوستا را ارائه دهند. همینطور میتوانند دارای سایر طعمدهندهها مانند کارامل، وانیل یا حتی طعمهای میوهای باشند.
۵. بهداشتیتر و تمیزتر
تمام فرایند آمادهسازی کپسولها در کارخانه و بهصورت مکانیزه انجام میشود. چون قهوه درون کپسول قراردارد در فرایندهای انبار، حمل و فروش، کمتر با آلودگیهای محیط ارتباط دارد و میتوانید از بهداشتیتر بودن آن خاطر جمع باشید. همچنین تاریخ تولید و انقضا روی آنها توسط کارخانه درج شده است که این هم میتواند کمک کند تا از تازه بودن آن اطمینان بیابید. علاوه بر همه اینها پس از مصرف نیز چون قهوه درون کپسول میماند بنابر این پودر آن پراکنده نمیشود و راحتتر میتوانید آنها را دور بیاندازید.
۶. ماندگاری طولانی
چون مواد درون کپسولهای قهوه با هوا، رطوبت و نور ارتباطی ندارند و کاملا ایزوله هستند ماندگاری بسیار طولانیتری دارند و به مدت بسیار بیشتری میتوان آنها را نگهداشت.
۷. عدم اتلاف قهوه
در روشهای معمول آمادهسازی قهوه، بهدلیل ماهیت پودری بودن قهوه مورد استفاده، همیشه مقداری از آن دچار اتلاف میشود. مثلا وقتی میخواهید مقداری پودر به درون فیلتر بریزید ممکن است مقداری از پودر قهوه برروی میز یا روی زمین بریزد. هرچند این مقدار اندک است ولی اگر قهوه خور حرفهای باشید در طول چند سال جمع این مقادیر اندک، مقدار بزرگی میشود. کپسولهای قهوه چنین مشکلی را ندارند و از هرگونه هدر رفت قهوه جلوگیری میکنند.
۸. لوکس بودن و جذابیت
کپسولهای قهوه ظاهر زیبا و جذابی دارند. همچنین به خاطر سالها تبلیغات به عنوان نمادی از سبک زندگی مدرن محسوب میشوند. وجود یک دستگاه مخصوص قهوه کپسولی در محیط که کنار آن کپسولهای رنگ و وارنگ قرار دارند، میتواند بازتابی از این موارد باشد.
معایب کپسولهای قهوه
اما با وجود مزایای شمردهشده، کپسولهای قهوه معایبی نیز دارند و همین معایب باعث میشود تا بسیاری از طرفداران قهوه از آنها صرف نظر کنند. برخی از این معایب عبارتند از:
۱. قیمت بیشتر
اولین عیب کپسولهای قهوه قیمت بسیار بیشتر آنها نسبت به روشهای معمول آمادهسازی قهوه است. به دلیل استفاده از آلومینیوم و پلاستیک در کپسولها قیمت هر فنجان قهوه بسیار بیشتر در می آید. همچنین باید دستگاه مخصوص دمآوری قهوه کپسولی را هم داشته باشید که با دستگاههای معمولی متفاوت است و نسبت به وسایل دمآوری سادهتر مانند کمکس، V60، اروپرس و جذوه بسیار گرانتر تمام میشود.
۲. محیط زیست
یکی دیگر از معایب کپسولهای قهوه، آلودگی زیست محیطی آنهاست. چون کپسولها آلومینیومی و پلاستیکی هستند و حجم زیادی از آنها روزانه در سراسر جهان استفاده میشود، در عمل حجم زیادی زباله بر جای میگذارند که بازیابی آنها موجب دردسر است.
۳. محدود بودن روش آمادهسازی
کپسولهای قهوه فقط به درد دستگاههای مخصوص خودشان میخورند و آنها هم تنها قهوه اسپرسو تولید میکنند. اگر شما طرفدار قهوههای دمی سبکتر هستید مسلما رابطه خوبی با کپسولهای قهوه برقرار نخواهید کرد.
کپسول قهوه چه بخشهایی دارد؟
تقریبا هر کپسول قهوه ماکت کوچکی از همان اجزایی هست که در دمآوری قهوه استفاده میشود. به غیر از بدنه آلومینیومی که قهوه را از دشمنانش یعنی اکسیژن، رطوبت و نور حفظ میکند، در داخل کپسول دو لایه فیلتر قرار دارد. یک لایه در پایین که محل ورود آب بسیار داغ به درون کپسول است و دیگری در قسمت بالا که بخشی است که قهوه خروجی از آن خارج میشود. فیلنر پایین املاح آب را کاهش میدهد و فیلتر بالایی از سرازیر شدن رسوبات قهوه به داخل فنجان جلوگیری میکند. در بین این دو لایه ترکیب قهوه درون کپسول قرار دارد. سطح بالایی کپسول از آلومینیوم یا پلاستیک مخصوصی پوشیده شده است که در زمان استفاده دستگاه قهوه ساز آن را برای خروج قهوه سوراخ مینماید.
نکاتی برای استفاده از کپسول قهوه
برای استفاده از کپسولهای قهوه چند مورد را لازم است بدانید:
۱. نوع برند
برندهای مختلف دستگاههای متفاوتی تولید میکنند که هرکدام کپسولهای خودشان را دارند. این امکان وجود دارد که کپسول قهوه یک برند با دستگاه برند دیگر کار نکند. بنابر این اگر استفاده از کپسولهای برند خاصی مدنظرتان هست از دستگاه همان برند استفاده کنید یا از کپسولی استفاده کنید که با دستگاهی که دارید تطابق داشته باشد.
۲. جنس کپسول قهوه
اگر کپسول از آلومینیوم یا پلاستیکی درست شده باشد که بیش از اندازه استاندارد، ضخیم یا مقاوم باشد، به دستگاه فشار می آورد و میتواند باعث کاهش توان دستگاه و در نهایت خرابی آن شود. دقت کنید که بسیاری از برندهای نامعتبر کپسول قهوه میتوانند این ویژگی را داشته باشند.
۳. دستگاه مورد استفاده
برای داشتن قهوه با کیفیت، سلامت دستگاهی که قهوه را آماده میکند مهم هست. دستگاههایی که از کپسول استفاده میکنند دارای کپسولها یا محلولهای مخصوص تمیزکاری و رسوب گیری دستگاه هستند. به طور منظم دستگاه را رسوب گیری نمایید تا فشار موردنیاز برای آماده کردن قهوه خوش طعم از کپسول امانپذیر باشد و به دستگاه هم فشار نیاید.