همهچیز درباره قهوه بدون کافئین

همهچیز درباره قهوه بدون کافئین
شواهد علمی مختلف نشان میدهند که قهوه چه با کافئین و چه بدون کافئین مزایای زیادی برای سلامت انسان دارد، از جمله افزایش طول عمر و کاهش خطر ابتلا به چندین سرطان و بیماری مزمن.
بیش از 90 درصد مصرفکنندگان قهوه در آمریکا، قهوه کافئیندار را ترجیح میدهند، اما قهوهٔ بدون کافئین هم برای افرادی که تمایل به نوشیدن قهوه با همان طعم و بوی معمولی دارند، اما مایل نیستند سطح انرژی بدنشان افزایش پیدا کند، گزینهٔ خوبی است. در سال 1905 طی یک تصادف دانههای قهوه با آب دریا شسته شدند و کافئین آنها از بین رفت. همین حادثه سرآغاز توسعهٔ روشهای مدرن کافئینزدایی قهوه شد.
قهوه چطور کافئینزدایی میشود؟
مثل قهوهٔ معمولی، قهوهٔ کافئینزدایی شده هم از دانههای سبز و برشته نشده به دست میآید. این دانهها گرم شده و در یک مایع غوطهور میشوند تا کافئین آنها حذف شود که این کار به چهار روش انجام میشود: استفاده از آب، استفاده از ترکیب آب و حلالها (بیشتر متیلن کلرید یا اتیل استات) که به روش مستقیم یا غیرمستقیم اعمال میشوند و استفاده از آب و دی اکسید کربن فوق بحرانی[1].
هر چهار روش ذکر شده بیخطر هستند و پس از حذف کافئین (حداقل 97 درصد آن)، دانهها شسته، بخارپز و برشته میشوند. این کار در دمایی انجام میشود که باعث بخار شدن همه مایعات مورد استفاده در کافئینزدایی میشود.
[1] دی اکسید کربن فوق بحرانی یک حالت سیال از دی اکسید کربن است که در دمای بحرانی و فشار بحرانی خود یا بالاتر از آن نگه داشته میشود.
در قهوه بدون کافئین چقدر کافئین وجود دارد؟
کافئینزدایی حداقل 97 درصد از کافئین موجود در دانههای قهوه را حذف میکند. یک فنجان قهوه بدون کافئین حدود 2 میلیگرم کافئین دارد که این رقم برای یک فنجان قهوهٔ معمولی حدود 95 میلیگرم است.
آیا قهوه کافئینزدایی شده، برای بدن مضر است؟
قهوهٔ کافئینزدایی شده هم مثل همه قهوهها بیضرر است و میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد. در واقع خود فرایند کافئینزدایی هم کاملاً بیخطر است. هر چهار روش ذکر شده بیخطر هستند و پس از حذف کافئین (حداقل 97 درصد آن) دانههای قهوه شسته و بخار داده شده و در دمایی که منجر به تبخیر مایعات مورد استفاده در کافئینزدایی شود، برشته میشوند.
سازمان غذا و داروی آمریکا استانداردهای سختگیرانهای دارد و طبق این استانداردها همه حلالهای مورد استفاده برای کافئینزدایی باید کاملاً امن و بیخطر باشند. این سازمان، اثر حلالها را بر حسب تعداد اجزاء در میلیون اندازهگیری میکند. پس از کافئینزدایی، ممکن است قهوه مثلاً حاوی 10 قطعه در میلیون متیلن کلرید باشد - یعنی یک هزارم درصد.
چه میزان کافئین برای بدن زیاد است؟
قانونگذاران و مراجع بهداشتی در آمریکا و سرتاسر جهان به این نتیجه رسیدهاند که برای بیشتر بزرگسالان، مصرف قهوه در حد اعتدال میتواند جزء یک رژیم غذایی سالم باشد - یعنی حدود 400 میلی گرم در روز یا به عبارتی 4 تا 5 فنجان قهوه. البته برای افرادی که مشکلات پزشکی خاصی دارند، این توصیهها میتوانند متفاوت باشند.
دقت داشته باشید که کافئین فقط در قهوه نیست، بلکه برخی از نوشیدنیها و غذاها هم حاوی کافئین هستند. بدن انسانها با هم متفاوت است، بنابراین هر شخصی باید به واکنش بدن خودش به کافئین و توصیههای متخصصان معتبر توجه داشته باشد؛ اگر سوال یا ابهامی در این زمینه داشتید حتماً با یک پزشک مشورت کنید.