نکات ضروری برای انتخاب آسیاب قهوه و استفاده از آن

نکات ضروری برای انتخاب آسیاب قهوه و استفاده از آن
درست کردن و دمآوری قهوه مرحلهای است که در آن عصاره قهوه گرفته شده و طعم و عطر آن آزاد میشود. گرفتن نتیجه مطلوب در این مرحله تنها به مهارتهای شما در آمادهسازی قهوه مرتبط نیست. بلکه مراحل قبلی مانند آماده سازی دان، رست و آسیاب نیز باید به شکل مناسبی انجام شده باشد و از فیلتر مناسب نیز استفاده کرد، تا بتوان از دمآوری نتیجه مطلوب را به دست آورد. آسیاب صحیح و با دستگاه مناسب باعث میشود تا ریزههای پودر قهوه اندازهای متناسب با روش آمادهسازی داشته باشند و به این ترتیب به بهترین شکل عصاره خود را در هنگام درست کردن قهوه در فنجانتان آزاد نمایند. به همین منظور همیشه باید به خاطر داشته باشید تا پودر قهوهای انتخاب کنید که متناسب با روشی باشد که میخواهید دمآوری قهوه را انجام دهید. همچنین قهوه باید با دستگاههای حرفهای و مخصوص قهوه آسیاب شود، استفاده از دستگاههای آسیاب عمومی و آسیابهای ادویه باعث میشوند تا دان قهوه در هنگام آسیاب شدن به شکل مناسب آسیاب نشود و دمای آن هم بالا رود. به این ترتیب احتمال دارد عصاره آن در همان زمان آسیاب شدن تا حد زیادی از بین برود.
انواع آسیاب قهوه
بهطور کل آسیابهای تخصصی قهوه دو نوع هستند:
آسیابهای تیغهای (Blade Coffee Grinder)
این آسیابها مکانیزم بسیار سادهای دارند. در واقع تیغهای وجود دارد که با قدرت دانهای قهوه را خرد کرده و تبدیل به پودر میکند. این آسیابها بیشتر مصرف خانگی دارند و قیمت آنها هم پایین است.
آسیابهای دندانهای (Burr Coffee Grinder)
این آسیابها از دو صفحه ساینده بر روی هم تشکیل شدهاند که باعث میشوند تا دانهها با دقت بالاتر به صورت یکسان پودر شوند. این آسیابها کنترل بیشتری روی اندازه ذرات پودر به وجود میآورند و کمک میکنند تا کیفیت قهوههایی مانند اسپرسو، دمی و فرنچپرس افزایش یابند.
نکات مهم برای خرید آسیاب قهوه
نیاز به آسیاب
اولین سوالی که باید از خود بپرسید این است که آیا واقعا به آسیاب قهوه نیاز دارید؟ آسیاب قهوه برای این است که پودر قهوه کمتر بماند و از پودر تازه برای درست کردن قهوه استفاده شود. اگر جایی که از آن قهوه میخرید در دسترس است و یا همانند پارگون میتواند بهطور مداوم درب منزل قهوه را تحویلتان دهد بنابر این شاید بهتر باشد آسیاب نخرید و به جای آن به طور منظم برای مصرف سه روز تا دو هفتهتان پودر قهوه خرید کنید. آسیابهای صنعتی فروشندگان قهوه حرفهایتر هستند و به بهترین شکل قهوه را پودر میکنند. به این ترتیب در هزینه خرید آسیاب هم صرفهجویی میکنید.در مقابل اگر میخواهید به صورت حرفهای تجربه دمآوری و درست کردن قهوه داشته باشید میتوانید به خرید یک آسیاب خوب فکر کنید.
درجهبندی آسیاب
دامنه درجهبندی آسیاب را بررسی کنید و ببینید در چه رنجی میتواند قهوه را پودر نماید. مثلا بسیاری از آسیابهای قهوه نمیتوانند قهوه را بهمیزانی که برای قهوه ترک مناسب است پودر کنند. باید دقت کنید که آسیاب امکان پودر کردن مناسب روش دمآوری شما را داشته باشد.
دقت پودر کردن
ببینید که پودر حاصل از آسیاب کردن چقدر دقت دارد. یعنی اگر ذرات پودر شده را بررسی نمایید چقدر هماندازه هستند.
جنس آسیاب
جنس تیغه آسیاب بهتر است از استیل ضدزنگ باشد. همینطور لازم است بدنه آسیاب و اجزا آن از متریال مناسب ساخته شده باشند.
قابلیت شستشو و نظافت
آسیابی انتخاب کنید که اجزا آن به راحتی جدا شده و قابل شستشو باشند. این موضوع در حفظ سلامتی پودری که با آسیاب آماده میشود بسیار مهم است.
اندازهٔ محفظهٔ آسیاب
آسیابها دارای دو محفظه هستند. محفظهای که دان در آن ریخته میشود و محفظهای که پودر آسیاب شده در آن جمع میشود. آسیابی که استفاده میکنید باید بتواند بهمیزانی که برای دمآوری نیاز دارید گنجایش داشته باشد. فرض کنید میخواهید در هر بار درست کردن قهوه، برای سه نفر قهوه درست کنید. بنابر این یک آسیاب تک نفره به درد شما نمیخورد. چون هر بار باید سه بار آن را پر و خالی کنید. همینطور فرض بگیرید که میخواهید در هربار دمآوری قهوه برای یک نفر قهوه درست کنید ولی حوصله هم ندارید هربار آسیاب کنید. بنابر این ترجیح میدهید در هر بار آسیاب، اندازه مصرف سه روزتان پودر قهوه آمادهکنید. در این سناریو هم باید آسیابی استفاده نمایید که متناسب با میزان مصرفتان باشد.
اندازهٔ پودر قهوه برای روشهای مختلف دمآوری
درجه آسیاب شدن قهوه (یعنی میزان ریزبودن پودر قهوه) برای روشهای مختلف دمآوری قهوه متفاوت است و باید به آن توجه کرد.هر چه پودر قهوه ریزتر باشد میزان تماس آب با آن بیشتر و درنتیجه عصارهگیری بالاتری انجام میشود. برای داشتن یک قهوه مناسب باید این میزان نسبت به روش دمآوری درنظر گرفته شود. در زیر میزان مناسب را بررسی میکنیم:
قهوه ترک
قهوه ترک غلیظترین نوع قهوه است. به همین خاطر دان برای آماده کردن قهوه ترک به ریزترین حالت ممکن پودر میشود. در قهوه ترک این پودر بسیار ریزشده در تماس مستقیم با آب و حرارت قرار گرفته و قهوه غلیظ معروف را به وجود میآورد. بسیاری از آسیابها فاقد درجه پودر کردن مناسب برای قهوه ترک هستند.
قهوه اسپرسو
در بسیاری از دستگاههای آسیاب متداول قهوه اسپرسو ریزترین حالت پودر هست (گفتیم که بسیاری از آسیابها قابلیت پودر مناسب و ریز برای قهوه ترک را ندارند). در دستگاه اسپرسوساز آب با فشار زیاد در زمانی کوتاه از میان پودر بگذرد. به همین خاطر برای عصارهگیری مناسب لازم است تا پودر قهوه اسپرسو بسیار ریز باشد تا سطح تماس مناسبی با آب پیدا نموده و عصاره خوب و کرمداری از آن به دست بیاید.
موکاپات
درجه آسیاب قهوه برای موکاپات نیز شبیه درجه قهوه برای دستگاههای اسپرسو هست. در موکاپات قهوه بسیار ریز پودر میشود تا آب و بخار آب بتوانند به خوبی از میان ذرات قهوه عبور کرده و عصارهگیری مناسبی را انجام دهند.
اِروپرس (ایروپرس)
یکی از ویژگیهای اروپرس این است که میتوان بسته به سلیقه و تجربه پودر قهوه با آسیابهای مختلف را به کار برد و در ترکیب با دمای آب و سرعت فشار دادن دسته اروپرس، عصاره قهوه متفاوتی به دست آورد. توصیه استاندارد، استفاده از پودری با درجه متوسط رو به ریز یا متوسط است ولی اگر قهوهباز حرفهای باشید میتوانید پودرهایی با درجات مختلف ریزی را امتحان کنید و طعمهای متفاوتی به دست آورید.
دمآوری چکهای
در روشهای دمآوری قهوه که به صورت چکهای یا Pour-over با استفاده از وسایلی مانند V60 یا کمکس انجام میشود از پودر با درجه ریزی متوسط استفاده میشود. خوبی این روشها این است که با کنترل سرعت ریختن آب میتوان میزان عصارهگیری را تحت کنترل داشت. اگر بخواهیم قهوه، غلیظتر باشد آرامتر و قطره قطرهتر آب به سطح قهوه ریخته میشود و اگر قهوه رقیقتری مدنظر باشد سرعت ریختن آب افزایش پیدا میکند. به همین خاطر بسیاری از علاقمندان قهوه این روش را ترجیح میدهند چون بنا به تجربه و در گذر زمان میتوانند قهوهای دقیقا مطابق ذائقهشان آماده کنند.
دستگاههای قهوهساز
اندازه پودر قهوه مناسب برای دستگاه قهوهساز، ریزی متوسط است. این اندازه باعث میشود تا آب به خوبی و با سرعت مناسب از میان پودر عبور کرده و طعم مناسبی به وجود بیاورد.
فرنچپرس
قهوه فرنچ پرس طرفداران بسیاری دارد. برای داشتن یک قهوه خوب پودر با ذرات بزرگتر توصیه میشود چون در فرنچ پرس پودر قهوه مدت زیادی در آب میماند و برای اینکه قهوه خوبی به دست آید لازم هست تا روند عصارهگیری کندتر انجام شود تا طعم قهوه به بهترین شکل نمایان شده و کمترین رسوب به وجود آید.
دمآوری سرد
در دمآوری سرد، قهوه زمان طولانیای در معرض عبور آب قرار میگیرد به همین خاطر بهترین حالت این است که از پودر قهوه با اندازه درشت استفاده شود تا قهوه به دست آمده خوشطعمتر و کمتر ترش و اسیدی باشد.
در نهایت مطالبی که اینجا گفته شد پیشنهادات استاندارد هستند. اگر علاقمند به قهوه هستید خودتان میتوانید دست به کار شوید و با حالتهای مختلف و وسایل گوناگون قهوه آماده کنید و به این ترتیب از طعمهای مختلف قهوه لذت برده و در نهایت به دستورالعملی برسید که بهترین قهوه خاص شما را به وجود میآورد.