همهچیز درباره فیلترهای قهوه

همهچیز درباره فیلترهای قهوه
برخی از روشهای دمآوری قهوه از فیلتر استفاده میکنند. مثلا در قهوه ترک چیزی به نام فیلتر وجود ندارد و کل قهوه دم شده در فنجان ریخته میشود و به همین جهت بسیار غلیظ، پر کافئین و قوی است ولی در روشهای دمآوری مدرنتر فیلترها نقش مهمی دارند. آنها تعیین میکنند چه میزان از اجزا مختلف و عصاره قهوه عبور داده شود و طعم و عطر و قدرت نهایی نوشیدنی به چه شکل باشد. کارکرد فیلتر به جنس آن، ضخامت لایههای آن و اندازه روزنههای عبور قهوه بستگی دارد.
مزیتهای استفاده از فیلترهای قهوه
قهوهٔ شفافتر
یکی از مهمترین ویژگیهای قهوههایی که از فیلتر عبور میکنند شفافیت آنهاست. فیلتر باعث میشود رسوب قهوه گرفته شود و در نتیجه آنچه که در فنجان ریخته میشود ملایمتر و شفافتر خواهد بود.
قهوهٔ سالمتر
فیلترکردن قهوه میتواند باعث شود تا قهوه سالمتری مصرف کنید. تحقیقات نشان میدهد که در قهوههایی که از فیلترعبور داده نمیشوند سطح کلسترول بالاتری در بدن بهوجود خواهند آورد. دلیل این موضوع به مادهای به نام کافیستول است که در دان قهوه وجود دارد. کافیستول میتواند برای جلوگیری از ابتلا به دیابت موثر باشد چون باعث جذب گلوکز میشود. از سوی دیگر میتواند کلسترول را بالا ببرد که باعث مشکلات قلبی خواهد شد. بنابر این لازم است تا سطح کافیستول قهوه میزان متعادلی باشد. این موضوع با فیلترکردن قهوه به راحتی قابل انجام است.
طعم بهتر
قهوههای فیلتر شده طعم بهتری دارند. فیلتر اجزا و رسوبات قهوه که طعم تندی دارند را جذب میکند و در نتیجه قهوه به دست آمده بسیار خوش طعمتر خواهد بود.
انواع فیلترهای قهوه
فیلترهای قهوه را میتوان برحسب جنس یا نوع دمآوری تقسمبندی کرد:
فیلترهای قهوه براساس جنس
فیلترهای کاغذی
این فیلترها متداولترین فیلترهای قهوه هستند که در اندازهها و ضخامتهای مختلف تولید میشوند و نسبت به نوع وسیله مورد استفاده در روش دمآوری میبایست از فیلتر مناسب آن استفاده نمود. تهیه فیلتر کاغذی استاندارد بسیار مهم است. زیرا روش دمآوری بسیار تحت تاثیر استاندارد بودن فیلتر است. همچنین در بسیاری از موارد اگر فیلتر استاندارد نباشد امکان دارد مقداری از طعم کاغذ به قهوه منتقل شود و در نتیجه طعم قهوه را خراب کند. این فیلترها یکبار مصرف هستند.
فیلترهای فلزی
این فیلترها که فیلترهای اسکرین نیز نامیده میشوند دارای طول عمر طولانی هستند و میتوان به دفعات آنها را شست و مجدد استفاده کرد. جنس این فیلترها معمولا از استیل ضد زنگ است. معمولا فیلترهای فلزی به خاطر بزرگتر بودن روزنههایشان مقدار بیشتری از عصاره و رسوب قهوه را عبور میدهند. به همین دلیل اگر طرفدار قهوههای قویتر باشید، این فیلترها برایتان مناسب خواهند بود ولی برای کسانی که قهوههای ملایمتر را میپسندند شاید گزینه چندان مناسبی محسوب نشود.
فیلترهای پارچهای
این فیلترها معمولا از پارچههای کتان یا الیاف تهیه میشوند و گزینه دیگری برای استفاده در فرایند دمآوری قهوه میباشند. این فیلترها قابل استفاده مجدد بوده و میتوان چند بار آنها را شست و دوباره استفاده کرد. ولی استفاده از آنها به علت سختتر بودن شستشو و استفاده پر دردسرتر از فیلترهای دیگر است و به همین دلیل چندان متداول نیستند.
فیلترهای پلاستیکی
این فیلترها از پلاستیکهای بهداشتی تولید میشوند. آنها را میتوان بارها و بارها شست و مجدد استفاده کرد. ایراد اصلی این فیلترها این است که به مرور پلاستیک فرسوده میشود و ممکن است مقداری از پلاستیک در فرایند فیلتر نمودن قهوه، جذب عصاره شود.
فیلترهای قهوه براساس نوع دمآوری
فیلتر V60
فیلترهای V60 شکلی قیفمانند دارند (درست به شکل خود وسیله) و به جریان آب کمک میکنند تا با سرعت بیشتر عبور کند. در نتیجه قهوهای با عصاره و رسوب بیشتری و طعمی قویتر بهدست میآید.
برای آشنایی با روش دمآوری با V60 این مطلب را مطالعه کنید.
فیلتر کمکس
فیلترهای Chemex ضخیمتر هستند و در نتیجه عصاره و رسوب بیشتری را جذب میکنند و قهوهای که به دست میآید، شفافتر هست و رسوب کمتری دارد. در نتیجه مناسب افرادی است که قهوههای ملایمتر را ترجیح میدهند.
برای آشنایی با روش دمآوری با Chemex این مطلب را مطالعه کنید.
فیلتر اِروپرس
فیلترهای ایروپرس میکروفیبرهای بسیار نازک و فشرده هستند که باعث میشود حتی رسوبات ریز قهوه نیز جدا شود. در نتیجه قهوهای که از این فیلتر عبور میکند شفاف بوده و حالتی یکدست دارد.
برای آشنایی با روش دمآوری با ایروپرس این مطلب را مطالعه کنید.